Леукореа -бело перење


Растителни лекови против леукореа- Бел вагинален исцедок

Лекореата, попозната како „бело перење“ се однесува на белиот исцедок кај жените. Таа е невообичаена состојба кај репродуктивните органи на жените. Оваа состојба може да продолжи со недели и месеци. Доколку не се третира соодветно во почетните фази, таа постанува хронична.

Причини и симптоми

Како надополнување на белиот исцедок кој се појавува е и појавата на слабост и умореност на организмот. Пациентката исто така може да страда од болка во лумбалната област и да искусува мали сензации во стомакот. Други симптоми можат да бидат констипација, зачестени главоболки, како и интензивно чешање. Во својата хронична форма, пациентката се чувствува нервозно и се појавуваат подочници. Леукореата се однесува на општо девитализирање и токсична состојба на организмот, предизвикана од погрешната исхрана. Секогаш кога телото е преоптеретено со токсини а кожата, утробата и градите неможе да ги отстрани овие токсини, телото на жената создава исцедок или исфрлање низ слузестата мембрана од матката и вагината во форма на бело перење. Кај помладите жени, леукореата може да се појави за време на интер-менструалниот период поради згуснување на слузата на мембраната кај репродуктивните органи. За време на детството од алодесценцијата па до средните четириест години, инфекцијата понекогаш е проследена по раѓање на дете, најчесто поради оштетување на грлото на матката за време на самото породување на бебето. Другите чести причинители на бело перење се поместувањето на матката и лошата хигиена која може да биде предизвикана од бактерии во гениталните органи.

Хербални додатоци

Производ Определена доза
Female Support 2 капсули двапати на ден, со обична вода, по оброци
Praadrantak Churna 1 кафена лажичка двапати на ден, по оброци, со обична вода
Curcumin 2 капсули двапати на ден, со обична вода, по оброци
Neem 2 капсули двапати на ден, со обична вода, по оброци

Природни додатоци во исхрана

Корен од вечен цвет (штир): 
(Cuscuta reflexa) 
Ова растение се смета за одличен домашен лек против бело перење. Кората од коренот од оваа растение треба да се сомеле и да се стави во 25мл вода. Потоа се филтрира и се дава на пациентот секој ден наутро и навечер. Коренот од ова растение е чувствително на молци. Затоа е потребно да се провери дали претходно е нападнат од молци. Доколку не е достапен овој корен за пациентот, тогаш се употребуваат листовите и гранките. Тие се процесираат и применуваат на истиот начин како и кај коренот.
Пишкота: 
Употребата на пишкоти е уште еден ефикасен домашен лек за оваа болест. Од овој зеленчук се прави екстракт со провривање на 100 гр.свеж зеленчук, се сече попречно и се остава да зоврие во половина литар вода дваесетина минути. Овој екстракт, во дози од 60 до 90мл е полезен кај некои случаи на генитални заболувања- кај половите органи, вклучувајќи ја и леукореата.
Семе од рогата детелина: 
Ова семе е полезно за леукореа. Тие треба да се земаат во форма на чај и да се користи ваквата течност за испирање. За испирање на половиот орган, течноста треба да биде појака од вообичаено. Две к.л.од семе од рогата детелина треба да се стави во литар ладна вода и да отстои половина час на тивок оган. Потоа овој екстракт треба да се филтрира и да се користи како средство за испирање.
Листови од гуава: 
Нежните листови на гуава се полезни за третирање на оваа болест. Течноста од ова лисје се користи како средство за испирање. Тие делуваат како моќен вагинален прочистувач.
Семе од манго:
Семето од манго е полезно за леукореа. Една к.л. од олупеното семе на манго се аплицира внатре во вагината за полезни резултати.
Листови од орев: 
Листовите од орев содржат прочистувачки хемикалии. Се прави екстракт од свежи листови од орев и се употребува како средство за испирање на половиот орган кај жените за третирање на леукореа.

Диететска важност

За почеток, пациентот треба да премине на диета три до четири дена од сокови од овошје за отстранување на несаканата материја. По кратката диета од сок, таа може да премине на диета од овошје во период од недела дена, земајќи три оброци на ден од свежо сочно овошје. Пациентката потоа постепено смее да премине на диета со нагласок на житарки, свежо овошје и свеж зеленчук подготвен на пареа. Таа треба да одбегнува производи од бело брашно, бел шеќер, пржена или мрсна храна, зачини, чај или кафе.

Останати мерки

Третманот со вода е екстремно полезен кај леукореа. Се применува ладна купка до половината двапати на ден, во период од десет минути, и со тоа се помага во олеснувањето од застојот во карличниот регион и се олеснува отстранувањето на несаканата материја. Потребно е да се применува топла купка со испирање со температура од 30°C to 40°C бидејќи е полезна за генералното чистење и отстранувањето на карличниот исцадок. Процедурата се состои во пополнување на коритото каде се испирува половиот орган со топла вода а пациентката треба да лежи со колковите нежно подигнати над нивото на телото, а специјалниот млаз наменет за оваа цел треба се подмачка и постепено да се внесе во вагината. Дотокот може да се регулира преку малиот вентил на млазот. Кај некои поинтензивни случаи, ваквото испирање се применува секој ден.