Камења во бубрезите


Воспалување на црниот дроб Третман против камења во бубрезите – Пиелолитиасис – Уролитасис

Формирањето на камења во бубрезите или во уринарниот тракт не е невообичаено нарушување. Камењата се формираат од хемикалии кои најчесто се наоѓаат во уричната киселина, фосфорот, калциумот и оксаличната киселина. Тие можат да варираат во нивниот состав, од дробен камен, до песочен камен како и да бидат во форма на песок па се до големина на јајце од птица. Камењата растат и се формираат поради концентрирање на определена супстанца во мочта која неможе дасе раствори. Повеќето камења во бубрезите се составени од калциум осколат или фосфат и можат да бидат најчесто присутни со инфекција. Околу 90% од овие камења се смеса од калциум, амониум, и магнезиум, фосфати и карбонати, додека останатите содржат оксолати.

Causes and symptoms

Камењата во бубрезите вообичаено предизвикуваат остра болка додека преминуваат во мочниот канал и мочниот меур. Болката најпрво се чувствува во каналите а потоа во слабините па до бедрата. Други симптоми на бубрезните камења се зачестено мокрење, болно мокрење, згустен состав на мочта, гадење, повраќање, потење и треска. Исто така, можно е и појава на крв во мочта.
Формирањето на камења во бубрезите е резултат на нарушувањата во општиот метаболизам. Тие најчесто се појавуваат кога мочта станува високо концентрирана која се должи на отежнатото потење или недоволниот внес на течности. Тие настануваат поради зачестените навики во седење. Други причинители можат да бидат погрешна исхрана, дополнителен внес на храна која создава киселина, производи од бело брашно и бел шеќер, јајца, чај, кафе, зачини, како и прејадување. Недостатокот од витаминот А и дополнителен внес на витаминот Д можат да допринесат формирање на камења во бубрезите.

Herbal remedies

Производ Определена доза
Varunadi Vati 2 таблети трипати дневно, со обична вода, по оброци
Mutrakrichantak Churna 1 таблета двапати дневно, со обична вода, по оброци
Punarnava Mandur 2 таблети трипати на ден, со обична вода, по оброци
Rencure Капсули 2 капсули двапати дневно, со обична вода, по оброци

Natural Medicines

Едар грав:
Едриот грав, попознат како француски грав или Рајмах се смета за многу ефикасен домашен лек против проблеми со бубрезите, вклучувајќи ги и камењата во бубрезите. Методот препишан од страна на нашите лекари за подготовка на овој лек започнува со отстранување на плодот од грав од мехунката, потоа мехунката се сече и се става околу 60гр. во четири литра врела вода, и се остава да се вари бавно четири часа. Оваа течност треба да се процеди преку муслин а потоа да се остави да се олади наредните осум часа. Потоа течноста треба да се стави во друго парче муслим и повторно да се процеди.
Босилек: 
Босилекот има зацврстувачки ефекти на бубрезите. Во случаи на камења во бубрезите, една к.л. одделно сок од босилек и мед треба да се зема секој ден во период од шест месеци. Се смета дека камењата можат да се исфрлат преку моќта со овој третман.

Целер: 
Целерот е одлична храна за оние кои се подложни на добивање на камање во крвта. Редовниот внес го спречува идното создавање на камења во бубрезите.
Јаболко
Јаболката се полезни за камењата во бубрезите.Во земјите каде што ова овошје е вообичаен оброк, појавите на камења во бубрезите или калкулус се ретки. Секако, најдобро е да се конзумира зрела. 
Грозје: 
Грозјето поседува одлична деуретска вредност на сметка на нивниот висок степен на вода и потасиумова сол. Вредноста на ова овошје кај камењата во бубрезите се докжи и на нивната ниска содржина на албумин и содиум хлорид и е одличен лек против камења во бубрезите.
Калинка:
Семето од свежата и слатка калинка е корисен лек против камења во бубрезите. Една к.л. од ова семе се меле во фина смеса и се зема со една шолја на супа од horse gram за растеретување на натолажениот песок. Две лажици од horse gram се употребува за подготовка на шолја супа.
Лубеница: 
Лубеницата содржи висока концентрација на вода за разлика од останатото овошје. Таа исто така е богата со потасиумова сол. Таа е еден од најбезбедните и најдобрите дуиретици кои можат да се употребуваат за полезни резултати кај камења на бубрезите.
Витамин Б: 
Истражувањето покажа исклучителен терапевтски успех од витаминот В или пиродоксин во третирањето на проблеми со бубрезите. Дневна терапевтска доза од 100 до 150мг од витаминот Б6 или во комбинација со останатите Б витамини од групата Б комплекс треба да се продолжува во период од шест месеци за добивање на траен лек.

Dietary importance

Other measures

Пациентот треба да применува клистир со топла вода, пропратено со врела купка од температура од 37. C, која постепено се накачува до 44C. За време на оваа купка, главата треба да биде завиткана со ладна крпа. Врела фоментација се аплицира низ грбот во регионот кај бубрезите за олеснување на болката. Определени асанаси на јога, како што се паванмуктасана, утанпадасана, бујангсана, данурасана и халасана се исто така полезни бидејќи тие ги активираат бубрезите.